Gösta Knutsson

Gösta Knutsson

Skapare Pelle Svanslös

Gösta Knutsson (1908-1973). Gösta Knutsson föddes i Stockholm 1908. Som barn läste han mycket, bl a ”Alice i Underlandet” och alla böckerna i barnbiblioteket Saga. Han gjorde också tidningar till familjen och släkten. Senare började Gösta Knutsson att studera på Uppsala universitet och tänkte bli lärare eller bibliotekarie.

Som ordförande i studentkåren blev han automatiskt ombud för Radiotjänst i Uppsala. Av någon anledning var förtroendeposten knuten till arbete för radion från en mindre studio i universitetshuset. Han ville själv göra ett barnprogram och började därför att läsa upp berättelserna om Pelle Svanslös 1937. Pelles motsvarighet i verkligheten fanns i Småland där Gösta Knutsson tillbringade sina somrar. Där fanns en katt som fått svansen avbiten av en råtta. Lagom till julen 1939 kom den första boken om Pelle Svanslös ut, sedan blev det elva böcker till. Dessutom har Pelle Svanslös kommit som bilderböcker, seriealbum, film, teater, grammofonskivor och som julkalender i Sveriges Television. 1939 utbröt andra världskriget och det speglas i Pelle Svanslösböckerna med inkallelser, mörkläggning, ransoneringskort och den danske katten som jagas av kattpoliser för att han är en kissling, dvs en quisling, en som samarbetade med tyskarna.

Andra exempel på aktuella händelser är den Alice Babs-feber som rådde när hon slog igenom. Alice ”Jams” Karlsson kallas hon i ”Pelle Svanslös klarar sig” (1942). Bakom katterna döljer sig verkliga personer sådana som Gösta Knutsson kände väl. Han tänkte att medan barnen fick historierna om Pelle upplästa för sig så kunde den vuxne roa sig med att lista ut vilka människor som dolde sig bakom katterna. Berättelserna om Pelle Svanslös är enkla och följer ett bestämt handlingsmönster som går ut på att den elake katten Måns tillsammans med sina medarbetare Bill och Bull ordnar en sammankomst där svansen ska visas upp. Men Pelle lyckas alltid klara sig ur problemet och det är elake Måns som får stå med lång näsa.

Böckerna om Pelle Svanslös har översatts till en rad språk, bl a polska, finska, isländska, danska, tyska, estniska, holländska, norska och portugisiska. På danska heter Pelle Svanslös Pelle Haleløs och Maja Gräddnos Maja Flödeskaeg, på polska heter de Filonek Bezogonek och Maja Smietanka, på finska Pekka Töpöhäntä och Maija Maitoparta. Förutom böckerna om Pelle Svanslös har Gösta Knutsson skrivit en rad andra böcker, bl a böckerna om Nalle Lufs och Kurre Smack. Själv tyckte Gösta Knutsson bäst om ”Pigge Lunk” (1958). 1967 fick Gösta Knutsson Bonniers barnboksstipendium. Under senare år har Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös fått nya illustrationer av Jan Gissberg.

Följ oss i sociala medier

Logotyp InstagramFacebook Logotyp

Varukorgen är tom