Jan Gissberg

Jan Gissberg

Originalillustratör

Jan Gissberg är tecknaren som ligger bakom att Pelle och de andra katterna i berättelsen om Pelle Svanslös fick det utseende som de har idag. Detta skedde i samband med att de tecknade filmerna om Pelle togs fram i slutet av sjuttiotalet.

Jan föddes 1948 och är bosatt i södra Stockholm. Hans intresse för teckning och serier började tidigt. Gissberg läste mest äventyrsserier som ”Kongo Jim” och ”Jeff Cobb”, och senare ”Seriemagasinet”, ”Tintin” och ”Lucky Luke”. Som serieskapare har han bland annat arbetat med ”91:an” och ”Lilla Fridolf”. Han har även skapat en egen seriekaraktär ”Aron Rapp” tillsammans med Magnus Knutsson.

Efter gymnasiet gick han på Konstfack för att bli illustratör och reklamtecknare. En lärare gav honom rådet att satsa på animation. Han valde att hoppa av sin utbildning då han tillfrågades av Team Film om han ville börja jobba där efter att de sett några korta animationer Jan gjort. Första filmserien blev Gunilla Woldes ”Totte” från hennes böcker. Därefter följde design, storyboard och bakgrunder till Nils-Olof Franséns Agaton Sax och bröderna Max innan inryckning i lumpen väntade för den unge talangen.

Efter slutförd värnplikt följde fler Agaton Sax Tv-filmer och långfilmen Agaton Sax och Byköping gästabud. Flera filmer från Gunnel Lindes böcker blev det också och Jan designade figurer och bakgrunder därtill.

När Pelle Svanslös skulle bli långfilm tittade man igenom allt som fanns tecknat om honom. Det fanns flera saker att ta hänsyn till. Man ville se om det fanns någon design som var tillräckligt etablerad bland allmänheten och om det i så fall skulle gå att animera denna. Beslutet blev att Jan Gissberg skulle göra en egen version. Einar Norelius hade dock gjort en originell teckning av det svarta och vita i ansiktet på Pelle, så det fick bli grunden för dagens Pelle som såg dagens ljus i samband med att filmen hade premiär 1981. Uppsala hade studerats noga och man fotograferade alla miljöer som skulle vara med i filmen. Arbetet med filmen tog tre år att teckna och animera.

Den andra filmen om Pelle Svanslös, Pelle Svanslös i Amerikatt, planerades och Jan blev i sin nystartade verksamhet Cinemation AB kontaktad av filminstitutet. Regi, design, storyboard och bakgrunder lades i Jans trygga händer. Jan gjorde senare den tecknade filmversionen av Thomas Funcks ”Kalle Stropp och Grodan Boll”, ett arbete som kröntes med att Jan tilldelades en Guldbagge för ”hans gladlynta tolkning av Thomas Funcks sagovärld i Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr”. Jan Gissberg fortsätter att skapa underhållande och finurligt tecknade produktioner i sin egen, utpräglade stil. Vi på Pelle Svanslös ser fram emot nya mästerverk!

Följ oss i sociala medier

Logotyp InstagramFacebook Logotyp

Varukorgen är tom