Nyheter

2019-10-12

Näsbyskolan i Kalix och kulturföreningen Mums vinner Våga Vara Snäll-stipendiet 2020

Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium delas i år av två vinnare: Näsbyskolan i Kalix och Kulturföreningen Mums för sitt projekt ”Bland drakar och dragqueens”.
– Det är två värdiga vinnare som på olika sätt bidragit till barns förståelse för allas lika värde, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna för Pelle Svanslös.

I dag den 12 oktober är det författaren Gösta Knutssons födelsedag och precis som tidigare år är det också dagen när Våga Vara Snäll-vinnarna tillkännages.

Stipendiet består av ett prisbasbelopp, i år på 47 500 kronor, som kommer att delas mellan vinnarna.
– Det känns verkligen fantastiskt! Jag och dragartisterna som är med i projektet är stolta över att vårt projekt lyfts fram i detta anrika sammanhang, säger Petter Wallenberg från Kulturföreningen Mums. Petter har skapat och utvecklat sagoprojektet ”Bland drakar och dragqueens” som går ut på att dragshow-artister läser sagor för barn på bibliotek och förskolor i hela Sverige. Konceptet har blivit en succé.

– Vi vill skapa en magisk och engagerande resa in i sagornas värld som väcker läslust på ett lekfullt sätt. Våra sagostunder skapar möten där alla barn blir sedda och det blyga barnet längst bak får ta lika mycket plats som det utåtriktade längst fram. Alla får känna sig värdefulla. Vi vill också motverka mobbing och utanförskap och bejaka olikheter, det tycker vi går helt i linje med Pelles Svanslös viktiga budskap om att våga vara snäll och allas lika värde, säger Petter.

För prispengarna planerar Petter för att skapa nya insatser för att inkludera fler barn och ungdomar, till exempel med olika funktionsvariationer. Och om han får drömma vill han se en dragqueen-katt i Pelle Svanslös.
– Jag kan se Pelle framför mig i en glittrig paljettdräkt och platåskor dansandes under snurrande discokulor i solnedgången, säger Petter.

Snällhet som kraft i undervisningen

På Näsbyskolan i Kalix har klassläraren Annelie Hahne och kollegan Mariann Boström verkligen satt fokus på snällarbetet med dåvarande ettorna som nu går tvåan. Priset togs emot med stor glädje i Kalix:
– När jag fick telefonsamtalet så blev jag alldeles paff, det var ju verkligen inget jag vågade hoppas på men nu när det blir verklighet så känns det jätteroligt för klassen och naturligtvis även för mig och Mariann, säger Annelie.

Att våga vara snäll har löpt som en röd tråd genom hela undervisningen där de försökt sprida budskapet om att bry sig om varandra och ge barnen rätt redskap – hur man lär sig från grunden att vara snäll. Det har passat bra in i skolans värdegrundsarbete.
– Vi har tränat på att utföra olika gärningar, bland annat med dagens snälluppdrag då barnen fick dra en lapp med en snällgärning som skulle utföras men också hemläxor i snällhetsuppdrag och en snällkalender där vi kryssar för olika uppdrag, förklarar Annelie.

– Barnen älskar verkligen Pelle och vi läser även mycket Pelleböcker för barnen och diskuterar händelserna för att väcka tankar om empati. Barnen mår bra av en snäll miljö – får man träna i tidig ålder på snälla uppdrag så lär man för livet och våra tvåor är verkligen jättesnälla, säger Annelie.

För prispengarna säger hon att det kan bli aktuellt att köpa in Pelle-böcker och andra böcker med bra förebilder att dela ut till hela skolan som en snällhetsgest – eller varför inte en snällfest när coronaläget har lättat?

Olika sätt mot samma mål

För vd Mats Fromme har det varit en delikat uppgift att läsa alla nomineringsbidrag som strömmat in från hela landet och han gläds över vilka fina insatser som görs i Pelle Svanslös namn.
– Det som tilltalar oss i juryn med årets två vinnare är sättet som deras arbete skiljer sig åt. Det bevisar egentligen att det går att jobba med barns förståelse för allas lika värde på olika sätt men ändå nå samma mål. Desto tidigare vi kan så ett frö i ett människas liv ju större sannolikhet att det fastnar.

Och i dessa tider av utanförskap och främlingsfientlighet behövs de här tankarna mer än någonsin, säger Mats.

Juryns motiveringar:

Kulturföreningen Mums och deras projekt ”Bland drakar och dragqueens” möts dragshowens glittrande könsöverskridande och sagornas fantasivärld. Det blir ett kraftfullt möte som visar att alla människor är lika mycket värda och en interaktion mellan barn och normbrytande sagoberättare som på ett konkret sätt lär barnen att respektera olikheter.

Näsbyskolan i Kalix har tillsammans med barnen på ett snillrikt vis undersökt, dokumenterat och dragit slutsatser om allas lika värde samt fått bevis på den positiva utveckling som sker med människor i sin omgivning när man vågar vara snäll!

Kontaktuppgifter stipendiater:
Petter Wallenberg, ”Bland drakar och dragqueens”,
073-764 02 89, petterwallenberg@gmail.com

Annelie Hahne, Näsbyskolan, 070-203 86 48, anneli.hahne@kalix.se

Kontaktuppgift Våga Vara Snäll-stipendiet och Sagogränd AB:
Mats Fromme, vd Sagogränd AB, 0707-97 97 97, mats.fromme@sagogrand.se

 

 

 

2019-10-12

Borgmästarskolan i Luleå Tilldelas pelle Svanslös-stipendium 2019

Den 12 oktober, på författaren Gösta Knutssons födelsedag, delades Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium ut på stadsbiblioteket i Uppsala. Mottagaren var Borgmästarskolan i Luleå.
– De har på ett fint och pedagogiskt sätt arbetat med värdegrunden om alla likas värde och likabehandling genom att levandegöra historierna om Pelle Svanslös, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna för Pelle Svanslös.

Stipendiet uppmärksammar Pelle Svanslös grundvärderingar om alla människors lika värde och delas ut till personer eller organisationer som på olika sätt jobbat med frågan gentemot barn. Stipendiet består av ett prisbasbelopp, i år 46 500 kronor, vilket delades ut av Mark Levengood och Erna Knutsson.

Borgmästarskolan är en lågstadieskola med cirka 140 elever från förskoleklass till årskurs 3. I arbetet med Pelle har eleverna kopplat böckerna till egna erfarenheter och åsikter. Här har barnen även analyserat de olika karaktärerna – är de snälla, retsamma, avundsjuka och de vågar säga sina åsikter samt respektera allas kika värde.  Skolans värdegrunds- och likabehandlingsarbete innebär även att främja likabehandling, förebygga och utreda om någon blir utsatt för diskriminering eller en kränkande behandling.

– Jag blev glatt överraskad och väldigt glad över att vi blev tilldelade stipendiet och det känns såklart mycket roligt och hedrande. När vi arbetar med de olika karaktärerna runt Pelle Svanslös blir de levande och mycket konkreta för eleverna att arbeta med. Jag ser att eleverna utifrån sin egna förmåga har utvecklat en större förståelse för varandras olikheter och hur de kan vara en bra kompis, säger Susanne Björkskog Pesämaa, lärare vid Borgmästarskolan.

Antalet inkomna stipendieansökningar har slagit rekord 2019.
– Vi ser en dubblering av inkomna ansökningar i år jämfört med i fjol. Det är glädjande att allt fler får upp ögonen för stipendiet, och framför allt fantastiskt att läsa om alla fina insatser som görs runt om i landet, säger Mats Fromme.

Juryns motivering
Stipendiaten har på ett kreativt och professionellt sätt förstått att använda historierna om Pelle Svanslös i sitt värdegrund- och likabehandlingsarbete. Att levandegöra och dra paralleller till vardagen har gjort att eleverna enklare förstått budskapet om allas lika värde, vilket har lett till ett tryggare och mer tillåtande klimat i skolan. Arbetet har även utvecklat elevernas läs- och skrivförmåga.
2019 års Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium tilldelas därför Borgmästarskolan i Luleå genom Susanne Björkskog Pesämaa.

Kontaktuppgifter stipendiat
Susanne Björkskog Pesämaa, 070-6093349, susanne.bjorkskog.pesamaa@skol.lulea.se

Kontaktuppgift Våga Vara Snäll-stipendiet och Sagogränd AB
Mats Fromme, vd Sagogränd AB, 0707-97 97 97, mats.fromme@sagogrand.se.

 

2019-01-08

Pelle Svanslös – En stor liten katt även i Finland

I Finland har Pelle Svanslös varit en älskad katt ända sedan 1942 när Pelles snällhet och omtänksamhet började spridas i landet.

2019 fyller Pelle Svanslös 80 år och då planerar det finska förlaget att ge ut alla böcker i ljudboksformat.

– Han är älskad över alla generationer och nu vill vi göra hans berättelser ännu mer tillgängliga för den yngre publiken, säger Annikka Heinonen, product manager på Gummerus.
 
80 år i snällhetens tjänst ska såklart firas och det tänker man göra i Finland som omfamnat alla berättelser med Pelle Svanslös genom generationerna. Det tog tre år sedan första boken gavs ut i Sverige 1939 innan han hunnit tassa över till Finland där första boken gavs ut 1942.
– Pelle Svanslös, eller Pekka Töpöhäntä som vi kallar honom, är mycket älskad och har varit det sedan första dagen. Pelle Svanslös på nya äventyr har blivit publicerad 17 gånger i Finland vilket inte går att jämföra med något annat – här pratar vi om Gösta Knutsson i samma andetag som Astrid Lindgren och Tove Jansson, säger Annikka.
 
Som Finlands äldsta bokförlag har Gummerus förvaltat Pelle Svanslös arv på ett värdigt sätt och bland annat gett ut nyutgåvorna med Jan Gissbergs tecknade karaktärer sedan 2015 och nu planeras fler utgåvor av Pelle Svanslös i Finland.
– Vi har precis börjat jobba med ljudböckerna med skådespelaren Jukka Pitkänen som är en omtyckt ljudboksuppläsare. Det är menat som en hyllning till Pelle Svanslös och hans förhållandevis könsneutrala budskap och med alla värderingsstyrda figurer som hållit över tid. 
– Man kan kalla det gammaldags men det håller än i dag. Det är något fint över att han alltid hittar en utväg utan att slåss, trots att Måns, Bill och Bull försöker mobba honom. Snällheten tror jag har hållit honom vid liv alla år hos läsarna. Det finns en nostalgisk ton över Pelle Svanslös som tilltalar mor- och farföräldrar som gett böckerna till barnbarnen och på så sätt har berättelserna fått läsare genom alla år, säger Annikka.
 
De fem första böckerna med den älskvärda katten utan svans kommer på ljudbok under 2019, därefter planeras hela ljudboksserien.
– Det finns ett särskilt kärleksförhållande mellan Pelle Svanslös och den finländska publiken, därför känns det jätteroligt att Gummerus hyllar honom på det här sättet nu när han uppnår den aktningsvärda åldern av 80. Det sätts regelbundet upp teaterföreställningar med Pelle i Finland och det kommer en Pelle-utställning under våren, så han lever verkligen i Finland, säger Mats Fromme, vd på Sagogränd som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös.

För ytterligare info:
Mats.fromme@sagogrand.se
0707-97 97 97


2018-12-07

Berättelsen om Pelle Svanslös prisad i USA

Pelle Svanslös goda gärningar sprider sig över världen.

I USA har nämligen samlingsutgåvan Berättelser om Pelle Svanslös i ljudboksformat belönats med utmärkelsen Earphones Award Winner av det ansedda magasinet Audiofile som kallar den för en ”exceptionell ljudbok”.

– Vi är såklart stolta å Pelle Svanslös vägnar och det känns jätteroligt att han har en publik på andra sidan jorden som också uppskattar hans värdegrunder om allas lika värde och modet att vara snäll och fördomsfri. Det är ett budskap som går hem överallt och vi hoppas att det smittar av sig på ännu fler lyssnare och läsare, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös.

AudioFile, den främsta bevakaren av ljudboksmarknaden i USA, har recenserat och rekommenderat ljudböcker sedan 1992 via magasin, webb, nyhetsbrev och en podcast. Varje månad recenseras cirka 200 ljudböcker och av dessa väljs ett fåtal böcker i olika genrer ut och prisas som Earphones Award Winner.

Så här skriver AudioFile i sin recension av boken som är inläst av Rupert Degas: ”Degas är alltid uppriktig, oavsett om Pelle upplever nya platser eller semestrar eller hanterar ett gäng mobbande katter. De tydliga personligheterna får oss ibland att skratta rakt ut och han är en berättare som fängslar lyssnaren med frasändringar i en stigande tonhöjd och förlängda pauser. Han tillfogar till och med lite av svenska i texten”.

Att Pelle Svanslös har tassarna väl förankrade på Uppsalas kullerstensgator är känt sedan Gösta Knutssons klassiska berättelser utkom för första gången 1939.

Sedan dess har böckerna om Pelle översatts till en rad språk, bland annat polska, finska, isländska, danska, tyska, estniska, holländska, norska och portugisiska.

– Ett av målen för Pelle Svanslös goda gärningar är att skapa ett positivt klimat för alla som tar del av värmen och humorn i de tidlösa berättelserna, oavsett var man bor. Vi tycker ju att Pelle Svanslös gör sig lika bra vare sig man väljer att ta del av dem i bokform, ljudbok eller på vita duken, säger Mats.

För ytterligare info:
Mats.fromme@sagogrand.se
0707-97 97 97


2018-06-04

Pelle Svanslös blir filmstjärna igen!

Nu tar Pelle Svanslös, den godhjärtade lilla katten från Uppsala, åter steget till filmduken i ett färgsprakande familjeäventyr som ställer angelägna frågor om snällhet, civilkurage och allas lika värde.

Sedan de två filmerna på 1980-talet har Pelle Svanslös mest ägnat sig åt bokutgivning men nu är det alltså dags att rulla ut röda mattan igen. I den nya animerade filmen lever den lilla kattungen Pelle ett stillsamt och harmoniskt liv ute på landet tillsammans med sin kärleksfulla matte Birgitta. När ett ruskigt oväder för honom hela vägen till Uppsala hamnar han i en stor, okänd värld som ställer hans tillvaro på huvudet. Pelle får nya vänner i staden men ställs samtidigt inför nya och knepiga utmaningar: Vågar han fortsätta vara snäll? Duger han som han är? Och kommer han någonsin att få komma hem till sin Birgitta igen?

– Berättelserna om Pelle Svanslös lyfter vikten av allas lika värde, civilkurage och modet att vara snäll och fördomsfri. Det är angelägna teman för alla barn i alla tider. Vi och Pelle ser verkligen fram emot filmen och känner oss säkra på att de professionella och internationella filmskaparna kommer att göra en fantastisk film, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös.

Sedan historierna om Pelle Svanslös först gavs ut 1939 har de älskats av generationer barn i hela norden. Författaren Gösta Knutsson låter Pelle ta sig an de stora frågorna om gott och ont där allas lika värde löper som en röd tråd genom berättelserna. Men det görs med en värme och en finurlig humor som passar både barn och vuxna.

– Det är de ständigt aktuella frågorna i kombination med värmen, lekfullheten och humorn som gör berättelserna om Pelle Svanslös så tidlösa. De flesta av oss har en relation till Pelle och jag tror att både barn och föräldrar kommer att uppskatta hans kliv från bok till filmduk även den här gången, säger Mats Fromme.

Filmen om Pelle Svanslös är en SF Studios produktion i samproduktion med SVT, Film i Väst, Bonnierförlagen och Sluggerfilm. Den beräknas ha premiär runt julen 2019. Budgeten är c:a 30 miljoner kronor.

För ytterligare info:
Mats.fromme@sagogrand.se
0707-97 97 97

Följ oss i sociala medier

Logotyp InstagramFacebook Logotyp

Varukorgen är tom