Nyheter

2018-06-04

Pelle Svanslös blir filmstjärna igen!

Nu tar Pelle Svanslös, den godhjärtade lilla katten från Uppsala, åter steget till filmduken i ett färgsprakande familjeäventyr som ställer angelägna frågor om snällhet, civilkurage och allas lika värde.

Sedan de två filmerna på 1980-talet har Pelle Svanslös mest ägnat sig åt bokutgivning men nu är det alltså dags att rulla ut röda mattan igen. I den nya animerade filmen lever den lilla kattungen Pelle ett stillsamt och harmoniskt liv ute på landet tillsammans med sin kärleksfulla matte Birgitta. När ett ruskigt oväder för honom hela vägen till Uppsala hamnar han i en stor, okänd värld som ställer hans tillvaro på huvudet. Pelle får nya vänner i staden men ställs samtidigt inför nya och knepiga utmaningar: Vågar han fortsätta vara snäll? Duger han som han är? Och kommer han någonsin att få komma hem till sin Birgitta igen?

– Berättelserna om Pelle Svanslös lyfter vikten av allas lika värde, civilkurage och modet att vara snäll och fördomsfri. Det är angelägna teman för alla barn i alla tider. Vi och Pelle ser verkligen fram emot filmen och känner oss säkra på att de professionella och internationella filmskaparna kommer att göra en fantastisk film, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös.

Sedan historierna om Pelle Svanslös först gavs ut 1939 har de älskats av generationer barn i hela norden. Författaren Gösta Knutsson låter Pelle ta sig an de stora frågorna om gott och ont där allas lika värde löper som en röd tråd genom berättelserna. Men det görs med en värme och en finurlig humor som passar både barn och vuxna.

– Det är de ständigt aktuella frågorna i kombination med värmen, lekfullheten och humorn som gör berättelserna om Pelle Svanslös så tidlösa. De flesta av oss har en relation till Pelle och jag tror att både barn och föräldrar kommer att uppskatta hans kliv från bok till filmduk även den här gången, säger Mats Fromme.

Filmen om Pelle Svanslös är en SF Studios produktion i samproduktion med SVT, Film i Väst, Bonnierförlagen och Sluggerfilm. Den beräknas ha premiär runt julen 2019. Budgeten är c:a 30 miljoner kronor.

För ytterligare info:
Mats.fromme@sagogrand.se
0707-97 97 97

Varukorgen är tom