Foto: Alexander Donka
Vinnare Våga vara snäll stipendiet 2018

Mottagare 2018

2018 års Våga Vara Snäll-stipendiater: Tråvad fritidshem och Skansenskolan i Mörbylånga.

Den 12 oktober, på självaste Gösta Knutssons födelsedag, delades Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium ut på Bonnierförlagen i Stockholm. Det är femte året i rad som priset delas ut och i år går Sveriges kanske finaste pris till fritidshemmet Kastanjen i Tråvad och till Skansenskolan i Mörbylånga.

– Det här är två otroligt värdiga vinnare av årets stipendium. De har jobbat med frågorna om allas lika värde och civilkurage helt i Pelle Svanslös anda, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna för Pelle Svanslös.

Stipendiet uppmärksammar Pelle Svanslös grundvärderingar om alla människors lika värde och delas ut till personer eller organisationer som på olika sätt jobbat med frågan. Priset delades ut den 12 oktober på Bonnierförlagen och stipendiaterna får dela på årets prisbasbelopp på 45 500 kronor.

Skansenskolans f-9 i Mörbylånga får stipendiet för sitt arbete med att stärka olikheter genom arbetet inför och under skolans luciashow. Kärlek, mänsklighet, mod, acceptans och antimobbing var grundpelare i arbetet vilket resulterade i ett gripande uppträdande som inte lämnade ett öga torrt hos juryn.

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande att vårt arbete med luciashowerna har uppmärksammats. Jag är oerhört stolt över eleverna och hur deras mod och värme lyser igenom på scenen. Det har inspirerat andra elever att tro på sig själva och vara en schysst kompis. Efter flera års arbete med detta frågar nu eleverna själva när vi ska börja jobba med värdegrundsfrågorna i årets luciashow. Vikten av allas lika värde har satt sig, säger Moa Lund, Skansenskolan.

Den andra stipendiaten är Fritidshemmet Kastanjen i Tråvad som tilldelas stipendiet för sitt arbete där ”Våga vara snäll” och Pelle Svanslös varit temat i värdegrundsarbetet. Fritidshemmet har använt SVT:s adventskalender om Pelle Svanslös som diskussionsgrund, ordnat kompisgympa och tillsammans bakat strömmingstårta till föräldrarna. Utifrån en pedagogisk grund har barnen tränat sig i den demokratiska processen: att lyssna på och respektera varandra samt fatta beslut tillsammans.

– Vår målsättning har varit att skapa ett positivt klimat i barngruppen och lyfta upp och belysa att vi alla är olika men att alla är lika viktiga och betydelsefulla för varandra. Tillsammans har elever och pedagoger gjort en värdefull resa. Framförallt upplever vi att vi har fått fördjupa oss i människans empatiska förmågor både gentemot varandra, vår natur och vår miljö. Barngruppen har stärkts med ökad respekt och mer ansvarstagande. Vi kan säga förlåt, vi kan stå för vad vi har gjort och inte skylla på någon annan. Vi är som Pelle, snälla och omtänksamma, säger Annika Ivarsson, Tråvad skola och fritidshem.

Stipendieutdelare var ingen mindre än skådespelaren Björn Kjellman som spelat Pelle Svanslös i SVT:s julkalender från 1997 som också utnämndes till tidernas bästa julkalender, samt i en långfilm från år 2000. Han har dessutom läst in ett antal ljudböcker om Pelle Svanslös.

Juryns motivering till Skansenskolans stipendium

Vinnaren har under ett flertal år utvecklat en kreativ process mellan elever i olika åldrar vilket återspeglas i en föreställning som stimulerar, når fram och gör skillnad. De frön som en gång planterades genom böckerna om Pelle Svanslös spirar fortfarande i de äldre elevernas medvetande och påverkar deras sätt att tänka och uttrycka sig, något som gör juryn både lycklig och hoppfull.

Kärlek, mänsklighet, mod, acceptans och antimobbing är några av de betydelsefulla ord och känslor som årets stipendiat har förmedlat i arbetet längs vägen, helt i enlighet med Pelle Svanslös värderingsgrunder.

Pelle Svanslös Våga Vara Snäll stipendium för 2018 har därför tilldelats Skansenskolan i Mörbylånga genom läraren Moa Lunds ansökan.

Juryns motivering till Tråvad fritidshems stipendium

Vinnaren har med utgångspunkt i devisen ”Våga vara snäll” på ett kreativt och handfast sätt arbetat sig fram genom Pelle Svanslös litterära värld. Med musik, drama, lek och skapande verkstad har de utifrån en lekfull pedagogisk grund kontinuerligt fördjupat sig i barnens empatiska förmågor och även tränat sig i den demokratiska processen: att lyssna på och respektera varandra samt att fatta beslut tillsammans.

Det är med glädje vi meddelar att Tråvad fritidshem i Vara kommun tilldelas Pelle Svanslös Våga vara snäll-stipendium 2018 genom Annika Ivarsson, Cecilia Hovling och Josefine Monahan.

Följ oss i sociala medier

Logotyp InstagramFacebook Logotyp

Varukorgen är tom