Åsa och Michael Rönn

Katter har alltid funnits i våra liv. En anledning är säkert att vi bägge två växte upp med Pelle Svanslös. Vi slukade böckerna och lyssnade gärna till Gösta Knutssons uppläsning av Pelles äventyr i radio. Michaels första katt hette Fritz och Åsas var grå. När vi flyttade ihop var vårt första husdjur förstås en katt.

I dag bor vi i Enskede och delar hus med en katt och hund som aktivt deltagit i arbetet med Pelle-böckerna. Katten Biffen har skrivit in sig själv i historierna och varit omöjlig att skriva ut. Långpromenaderna med mellanpudeln Nisse har gett ny inspiration. Till vardags arbetar vi med att skriva. Michael är utbildad journalist och copywriter. Åsa är sedan många år verksam som manusförfattare med flera teveserier bakom sig. Att få uppdraget att skriva Pelle Svanslös anno 2014 är hedervärt och svårt men framför allt roligt. Tanken är ju att en ny generation barn får lära känna Pelle genom historier som de kan relatera till. Så i dom nya böckerna går även kattungar på dagis. Eller kattis som det heter om man är katt!

Åsa Rönn

Åsa Rönn är född och uppvuxen i Stockholm. Bor idag i Enskede.

Hon började som grafisk formgivare men det var teaterlivet som lockade. Åsa gick teaterskola och startade sen en fri grupp som i flera år huserade i ett konstnärshus på Luntmakargatan i Stockholm. Gruppen skrev, agerade och regisserade, de gästspelade i Avignon och i Moskva och det var de här åren som lade grunden för Åsas intresse för dramatik. När gruppen upplöstes började hon skriva manus för SVT.

Åsa arbetade därefter i flera år som manusförfattare och skrev många populära serier, bland annat ”Pappas Flicka”, ”En Ängels Tålamod” och ”Livet i Fagervik”. Under sonens uppväxt skrev och utvecklade hon även flera barnprogram.

I dag arbetar Åsa som frilansande redaktör och producent och anlitas till allt från direktsända galor till realityserier om vanliga människor. Hon anser att hennes bakgrund inom drama är en styrka. ”Vare sig det handlar om en kock som lär dig laga mat, ett tävlingsprogram eller en utbildningsfilm för tonårsföräldrar så krävs en tydlig dramaturgi.”

2014 debuterade Åsa som författare tillsammans med maken Michael Rönn med böckerna Pelle Svanslös – Våga vara snäll och Berättelser om Pelle Svanslös.

Uppdraget kom från Bonniers och Åsa fick förfrågan i och med hennes bakgrund som manusförfattare. Paret valde att dela uppdraget mellan sig eftersom tiden var knapp och han till skillnad från henne var mer insatt i Gösta Knutssons originalsamling.

Åsa ser skrivandet som ganska oglamoröst och säger att hon alltid har ett visst motstånd innan hon börjar. ”Det är inga lustfyllda känslor precis och andra ganska oviktiga saker prioriteras som till exempel att sortera den där kartongen som stått i källaren i flera år… Men när jag väl tar tag i skrivandet kommer idéerna och då har jag svårt att sluta.”

Michael Rönn

Michael Rönn är född och uppvuxen i Stockholm och bor i Enskede.

Efter studenten utbildade sig Michael till Art director och arbetade med tidnings- och grafisk produktion. Efter journaliststudier och en utbildning till copywriter har Michael arbetat som kommunikations- och PR-konsult i Stockholm. Där har uppdragen varierat men ofta handlat om att hjälpa företag och organisationer att kommunicera komplicerade frågor på ett begripligt sätt.

I dag arbetar Michael med företagsinformation, marknadsfrågor på Kunskapsskolan i Stockholm.

2014 debuterade Michael som författare tillsammans med makan Åsa Rönn med böckerna Pelle Svanslös – Våga vara snäll och Berättelser om Pelle Svanslös.

Uppdraget kom från Bonniers och Åsa fick förfrågan i och med hennes bakgrund som manusförfattare. Paret valde att dela uppdraget mellan sig eftersom tiden var knapp och han till skillnad från henne var mer insatt i Gösta Knutssons originalsamling.

Michael ”skriver” länge i huvudet innan texterna formas i datorn eller i det slitna skrivhäftet. Ett förhållningssätt han delar med många copywriters… Han tycker att historierna dyker upp relativt snabbt medan ord och dialog är knepigare att få just så där precist som han vill. När arbetet går på högvarv trivs Michael som bäst och är det ibland svårt att komma igång så är det ännu svårare att sluta.

Följ oss i sociala medier

Logotyp InstagramFacebook Logotyp

Varukorgen är tom