Porträtt_Pelle

Om Pelle

Har Ni sett på katten som inte har nå’n svans?

Kan man tänka sig en värre förolämpning mot en katt? Det trodde i alla fall inte Elaka Måns. Men i Uppsala har den snarare fått klangen av en komplimang, för i Uppsala och i hela Sverige är Pelle Svanslös en högt älskad figur.

Pelle och hans Maja Gräddnos, trillingarna Maj, Muff och Murre, Trisse och de andra katterna i kvarteren kring Åsgränd är rara barndomsminnen för många. Och det finns en plats i mångas hjärtan även för elaka Måns och hans trogna vapen­dragare Bill & Bull.

1939 kom den första av tretton böcker om Pelle Svanslös ut, skrivna av Gösta Knutsson. Böckerna har ett antal av Knutssons vänner och bekanta som förebilder. Pelle själv är författarens al­ter ego, och Maja Gräddnos hans hustru Erna. Pelle Svanslös gick som julkalender på TV 1997, och på 80-­talet visades två Pelle Svanslös­-filmer som tecknades av Guldbaggevinnaren Jan Gissberg.

2014 fyllde Pelle Svanslös 75 år vilket firades med en nylansering med Jan Gissbergs version av Pelle i fokus. Med ett galleri av tydliga personligheter och ett förhållandevis könsneutralt bud­skap är Pelle Svanslös en av få svenska värderingsstyrda figurer.

Än idag är Pelle Svanslös en aktuell och relevant barnboksfigur som har ett viktigt budskap om snällhet, civilkurage och allas lika värde – och att våga vara snäll!

Följ oss i sociala medier

Logotyp InstagramFacebook Logotyp

Gösta Knutsson

Skapare Pelle Svanslös

Gösta Knutsson (1908-1973) Gösta Knutsson föddes i Stockholm 1908. Som barn läste han mycket, bl a ”Alice i Underlandet” och alla böckerna i barnbiblioteket Saga. Han gjorde också tidningar till familjen och släkten. Senare började Gösta Knutsson att studera på Uppsala universitet och tänkte bli lärare eller bibliotekarie.

Läs mer »
Varukorgen är tom