Näsbyskolan_Foto Joakim Nordlund2

Mottagare 2020

Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium delas i år av två vinnare: Näsbyskolan i Kalix och Kulturföreningen Mums för sitt projekt ”Bland drakar och dragqueens”.
– Det är två värdiga vinnare som på olika sätt bidragit till barns förståelse för allas lika värde, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna för Pelle Svanslös.

I dag den 12 oktober är det författaren Gösta Knutssons födelsedag och precis som tidigare år är det också dagen när Våga Vara Snäll-vinnarna tillkännages.

Stipendiet består av ett prisbasbelopp, i år på 47 500 kronor, som kommer att delas mellan vinnarna.

– Det känns verkligen fantastiskt! Jag och dragartisterna som är med i projektet är stolta över att vårt projekt lyfts fram i detta anrika sammanhang, säger Petter Wallenberg från Kulturföreningen Mums. Petter har skapat och utvecklat sagoprojektet ”Bland drakar och dragqueens” som går ut på att dragshow-artister läser sagor för barn på bibliotek och förskolor i hela Sverige. Konceptet har blivit en succé.

Foto: Olov Karlsson

– Vi vill skapa en magisk och engagerande resa in i sagornas värld som väcker läslust på ett lekfullt sätt. Våra sagostunder skapar möten där alla barn blir sedda och det blyga barnet längst bak får ta lika mycket plats som det utåtriktade längst fram. Alla får känna sig värdefulla. Vi vill också motverka mobbing och utanförskap och bejaka olikheter, det tycker vi går helt i linje med Pelles Svanslös viktiga budskap om att våga vara snäll och allas lika värde, säger Petter.

För prispengarna planerar Petter för att skapa nya insatser för att inkludera fler barn och ungdomar, till exempel med olika funktionsvariationer. Och om han får drömma vill han se en dragqueen-katt i Pelle Svanslös.
– Jag kan se Pelle framför mig i en glittrig paljettdräkt och platåskor dansandes under snurrande discokulor i solnedgången, säger Petter.

Snällhet som kraft i undervisningen

På Näsbyskolan i Kalix har klassläraren Annelie Hahne och kollegan Mariann Boström verkligen satt fokus på snällarbetet med dåvarande ettorna som nu går tvåan. Priset togs emot med stor glädje i Kalix:
– När jag fick telefonsamtalet så blev jag alldeles paff, det var ju verkligen inget jag vågade hoppas på men nu när det blir verklighet så känns det jätteroligt för klassen och naturligtvis även för mig och Mariann, säger Annelie.

Foto: Joakim Nordlund

Att våga vara snäll har löpt som en röd tråd genom hela undervisningen där de försökt sprida budskapet om att bry sig om varandra och ge barnen rätt redskap – hur man lär sig från grunden att vara snäll. Det har passat bra in i skolans värdegrundsarbete.
– Vi har tränat på att utföra olika gärningar, bland annat med dagens snälluppdrag då barnen fick dra en lapp med en snällgärning som skulle utföras men också hemläxor i snällhetsuppdrag och en snällkalender där vi kryssar för olika uppdrag, förklarar Annelie.

– Barnen älskar verkligen Pelle och vi läser även mycket Pelleböcker för barnen och diskuterar händelserna för att väcka tankar om empati. Barnen mår bra av en snäll miljö – får man träna i tidig ålder på snälla uppdrag så lär man för livet och våra tvåor är verkligen jättesnälla, säger Annelie.

För prispengarna säger hon att det kan bli aktuellt att köpa in Pelle-böcker och andra böcker med bra förebilder att dela ut till hela skolan som en snällhetsgest – eller varför inte en snällfest när coronaläget har lättat?

Olika sätt mot samma mål

För vd Mats Fromme har det varit en delikat uppgift att läsa alla nomineringsbidrag som strömmat in från hela landet och han gläds över vilka fina insatser som görs i Pelle Svanslös namn.
– Det som tilltalar oss i juryn med årets två vinnare är sättet som deras arbete skiljer sig åt. Det bevisar egentligen att det går att jobba med barns förståelse för allas lika värde på olika sätt men ändå nå samma mål. Desto tidigare vi kan så ett frö i ett människas liv ju större sannolikhet att det fastnar.

Och i dessa tider av utanförskap och främlingsfientlighet behövs de här tankarna mer än någonsin, säger Mats.

Juryns motiveringar:

Kulturföreningen Mums och deras projekt ”Bland drakar och dragqueens” möts dragshowens glittrande könsöverskridande och sagornas fantasivärld. Det blir ett kraftfullt möte som visar att alla människor är lika mycket värda och en interaktion mellan barn och normbrytande sagoberättare som på ett konkret sätt lär barnen att respektera olikheter.

Näsbyskolan i Kalix har tillsammans med barnen på ett snillrikt vis undersökt, dokumenterat och dragit slutsatser om allas lika värde samt fått bevis på den positiva utveckling som sker med människor i sin omgivning när man vågar vara snäll!

Kontaktuppgifter stipendiater:
Petter Wallenberg, ”Bland drakar och dragqueens”, 073-764 02 89, petterwallenberg@gmail.com

Annelie Hahne, Näsbyskolan, 070-203 86 48, anneli.hahne@kalix.se

Kontaktuppgift Våga Vara Snäll-stipendiet och Sagogränd AB:
Mats Fromme, vd Sagogränd AB, 0707-97 97 97, mats.fromme@sagogrand.se

Följ oss i sociala medier

Logotyp InstagramFacebook Logotyp

Varukorgen är tom